Compacte trommelhakselaars:
Essentiële overwegingen voor optimaal gebruik

Compacte hakselaars

Het gebruik van een hakselaar is een waardevolle aanvulling voor elke tuinier. Het versnippert niet alleen tuinafval tot nuttige compost, maar het vermindert ook het volume van het afval, waardoor het gemakkelijker te beheren is. Hier zijn enkele essentiële overwegingen om het meeste uit je hakselaar te halen.

1. Type hakselaar:

Het verschil tussen een schijvenhakselaar en een trommelhakselaar ligt hoofdzakelijk in het ontwerp van de hakselaar en de manier waarop ze materialen verwerken:

Schijvenhakselaar:

Werkingsprincipe: Een schijvenhakselaar gebruikt een reeks (ronde)messen op een draaiende schijf om het materiaal te versnipperen. Deze messen snijden en hakken het groenafval in kleinere stukken.

Toepassing: Het is effectief voor het versnipperen van takken en houtachtige materialen met een meer lineaire structuur, zoals snoeiafval en takken.

Snelheid: Over het algemeen zijn schijvenhakselaars uitgerust met invoerrollen dewelke het in te voeren materiaal gaan intrekken.

Trommelhakselaar:

Werkingsprincipe: Een trommelhakselaar maakt gebruik van een trommel met 2 messen die ronddraaien en het materiaal versnipperen, terwijl het door het trommelhuis beweegt. Het resultaat is meestal fijner materiaal.

Toepassing: Trommelhakselaars zijn veelzijdiger doordat hun invoeropening veel groter is dan bij de doorsnee schijvenhakselaar en kunnen hierdoor vlotter verschillende soorten groenafval verwerken, waaronder (gevorkte) takken, struikgewas, coniferen, paplaurier en Buxus bladeren, en zelfs groenafval met een minder lineaire structuur zoals bodembedekkers.

Fijnheid van het materiaal: Trommelhakselaars produceren over het algemeen een fijner versnipperd materiaal dat gemakkelijker kan worden gebruikt als mulch of in compostering.

In essentie kan de keuze tussen een schijvenhakselaar en een trommelhakselaar dus afhangen van het soort materiaal dat je wilt verwerken en het gewenste eindresultaat. Schijvenhakselaars zijn vaak beter geschikt voor takken en houtachtig materiaal, terwijl trommelhakselaars veelzijdiger zijn en een breder scala aan groenafval kunnen verwerken, waardoor ze geschikter zijn voor diverse toepassingen in de tuin. Let ook goed op de totale breedte van de versnipperaar zodat je steeds tot vlakbij het snoeisel/scheersel kan komen. Dat bespaart je immers zeer veel tijd/energie in het wegslepen van materialen naar de elders geparkeerde houtversnipperaar.

2. Veiligheid eerst:

Draag altijd de juiste beschermende uitrusting om jezelf te beschermen tegen rondslingerende deeltjes. Zorg er ook voor dat je kleding niet loshangt tijdens het gebruik van de hakselaar.

3. Onderhoud van de hakselaar:

Regelmatig onderhoud is cruciaal. Reinig na elk gebruik de messen en het snijmechanisme om ophoping te voorkomen. Wij raden aan om bewegende delen regelmatig in te smeren. Dit staat duidelijk neergeschreven in de bijgevoegde handleiding.

4. Juiste voorbereiding van het materiaal:

Verwijder alle vreemde voorwerpen, zoals stenen of metalen, voordat je het door de hakselaar voert. Dit voorkomt schade aan de messen en verlengt de levensduur van je hakselaar.

RGO Hakselaar
RGO Hakselaar voorbereiding

5. Takdikte en materiaalvochtigheid:

Ken de maximale takdikte die je hakselaar aankan en respecteer deze limiet om overbelasting te voorkomen. Daarnaast werken hakselaars het beste met vers organisch materiaal; vermijd dus het versnipperen van grote hoeveelheden compleet dood hout om voortijdige slijtage van de messen te voorkomen.

6. Juiste voedingsmethode:

Voer het materiaal langzaam en gestaag in, in plaats van grote hoeveelheden tegelijk. Hierdoor kan de hakselaar efficiënter werken en vermindert het risico op verstoppingen.

7. Opslag van de hakselaar:

Stockeer de hakselaar op een droge plaats om oxidatie van motoronderdelen en bedrading te voorkomen. Indien mogelijk, gebruik een hoes om het apparaat te beschermen tegen weersinvloeden.

8. Milieubewust afvoeren van snippers:

Gebruik de versnipperde materialen verstandig. Deze kunnen gebruikt worden als mulch in de tuin of als basis voor compost. Recycling van snippers vermindert afval en bevordert duurzaam tuinieren.

9. Handleiding volgen:

Volg altijd de instructies en aanbevelingen in de handleiding van je hakselaar. Hiermee maximaliseer je niet alleen de efficiëntie, maar ook de levensduur van het apparaat.

RGO CV 18

Door deze overwegingen in acht te nemen, gebruik je jouw hakselaar veilig, effectief en duurzaam, wat resulteert in een gezonde en goed onderhouden tuin.

Kies jouw compacte hakselaar uit

Hakselaar R-GO CV16

R-GO CV 16

Deze compacte hakselaar staat bij tuinaanleggers hoog aangeschreven omwille van zijn uitzonderlijk groot rendement. Vele honderden gebruikers zijn al jaren laaiend enthousiast over de sterke bouw en bedrijfszekerheid van deze houtversnipperaar.

Hakselaar R-GO CV16

R-GO CV 18E

Vooral bij professionele boomsnoeiers en hoveniers is deze compacte hakselaar de absolute nummer 1 voor vlot verwerken van snoeihout. Zijn reputatie is stilaan legendarisch bij dit publiek.