Rapid URI, voor wie 100% batterij-aangedreven wenst te werken

04 februari 2022

Onze Rapid URI beschikt over een 100% aangedreven elektrische aftakas van 3 kW en een elektrische motor van 1,2 kW. Hij heeft hetzelfde vermogen als een Rapid Mondo, het benzinemodel van 9 pk, en kan hij dezelfde reeks van ongeveer 30 aanbouwwerktuigen aan, terwijl hij toch veel minder lawaai en trillingen produceert. Hij is ook iets lichter in gewicht dan een versie met benzinemotor, maar heeft dezelfde balans, met de mogelijkheid om over hellingen tot maximaal 60 graden te rijden.

De aftakas (880 omw/min in standaardversnelling, maar traploos regelbaar) profiteert van een snel en gereedschapsloos accessoirewisselsysteem. Met zijn progressieve elektrische aandrijving gaat de éénasser van 0 tot 7,6 km/h vooruit en van 0 tot 3,1 km/h achterwaarts.

De ergonomie van de stuurboom is herwerkt. Deze laatste bevat nu een digitaal display (bedrijfsuren, laadniveau, toerental van de aftakas, foutcodes, enz.), alsmede een veiligheidsontgrendelingssysteem dat gebruik maakt van een contactgeactiveerde sleutel (RFID-chip) om de machine te starten.

Hij heeft uiteraard ook een dodemanshendel, differentieelblokkering en diverse schakelaars voor o.a. het instellen van de draaisnelheid van de aftakas. Hij is in hoogte verstelbaar en kan zonder gereedschap 230° worden gedraaid en opzij gedraaid. De standtijden van de batterij varieren al naargelang het werktuig tussen de 3 en 4 werkuren. Met een snellader kan de batterij in slechts 2 uren weer volledig worden opgeladen.